Συνέντευξη του υπ. δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Λώλου

Συνέντευξη του υπ. δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Λώλου

Συνέντευξη του υπ. δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Λώλου στον δημοσιογράφο Β. Αναστασίου

1. Ποια είναι τα βασικά κίνητρα που σας ώθησαν στο να επανδιεκδικήσετε τη θέση του δημάρχου της Ηγουμενίτσας;
Η επαναδιεκδίκηση του Δημαρχιακού θώκου δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση. Απεναντίας ελήφθη υπεύθυνα, ύστερα από πολλή και ώριμη σκέψη. Βασικό κίνητρο απετέλεσε η εσωτερική μου ανάγκη όχι μόνο για να δικαιωθεί το έργο της προηγούμενης θητείας μου αλλά για να συνεχιστεί με ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις. Σημαντικά δε κίνητρα υπήρξαν οι νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται σε επίπεδο Δήμου μετά την πώληση του Λιμανιού, την παραχώρηση της Χερσαίας ζώνης και την ολοκλήρωση των μελετών της περιφερειακής οδού, όπως επίσης το πλήθος των έργων που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και πρόκειται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης και γενικότερα του Δήμου. Παράλληλα η παρότρυνση των συνεργατών και των συμπολιτών μου για να συνεχίσουμε το παραγωγικό μας έργο σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τον Δήμο, τον οποίο και υπηρετώ με σεβασμό όλα αυτά τα χρόνια με ώθησαν να λάβω την απόφαση αυτή. Σε αυτήν μου την προσπάθεια, συνεχίζω ακούραστα με ψυχή και όραμα, έχοντας στο πλευρό μου μια αξιόλογη ομάδα, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις και με όλα τα εχέγγυα για ένα ευοίωνο μέλλον. Η συνύπαρξη φρέσκων ιδεών με τη γνώση και την εμπειρία, σε μια νέα κοινωνική συμμαχία, μακριά από σκοπιμότητες και αγκυλώσεις, θα πάει τον Δήμο μας μπροστά.

2. Ποιο είναι το όραμα σας για την Ηγουμενίτσα σε πέντε χρόνια από τώρα;
Συνεχίζοντας πάνω στις στέρεες βάσεις, που χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, οραματιζόμαστε να καταστήσουμε την Ηγουμενίτσα προορισμό για να μένεις, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση, τον φυσικό πλούτο της, το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα, την επαφή της με την θάλασσα και ιδιαίτερα το λιμάνι και όλα αυτά με γνώμονα τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να συνδέσουμε την πόλη με το λιμάνι χωρικά, οικονομικά και κοινωνικά. Να αναβαθμίσουμε τις τουριστικές μας υποδομές και να διαχειριστούμε τους τουριστικούς πόρους χωρίς την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη ρήξη της κοινωνικής συνοχής. Να αναδείξουμε τη χλωρίδα και την πανίδα του παράκτιου μετώπου.

3. Πως πιστεύετε πως έχει χειριστεί η παρούσα δημοτική αρχή, οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα του δήμου, αλλά και τη διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη;
Αναφορικά με τα οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα, θεωρώ ότι τα πήγαμε πολύ καλά. Ξεχρεώσαμε τον Δήμο από τα χρέη του παρελθόντος, ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας προς τους πολίτες και επιχειρήσεις. Βελτιώσαμε τη δημοσιονομική ικανότητα του Δήμου μας και από εδώ και στο εξής θα μπορούμε να παρέχουμε στους Δημότες μας περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες και δράσεις. Επίσης και στην καθημερινότητα των πολιτών καταφέραμε να επιλύσουμε πολλά και σοβαρά ζητήματα παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό και ασφαλώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για περαιτέρω λύσεις και δράσεις, βάζοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

4. Πως προτίθεστε να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων;
Η συμμετοχή των πολιτών και φορέων στην λήψη αποφάσεων είναι ένα ζητούμενο. Δυστυχώς η μέχρι τώρα συμμετοχή τους ήταν μικρή έως και ανύπαρκτη. Πιθανόν μεγάλο ρόλο παίζει και το ισχύον Νομοθετικό πλαίσιο. Παρότι η σύνθεση των οργάνων του Δήμου είναι καθορισμένη δια του νόμου, θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, ώστε να συμμετέχουν ενεργά και οι πολίτες στις όποιες αποφάσεις του. Πρέπει τα όργανα αυτά να αναβαθμίσουν την αξιοπιστία τους, να δημιουργήσουν συνθήκες γόνιμου διαλόγου και όχι ατέρμονων συζητήσεων, να υιοθετούν τις απόψεις των πολιτών όταν κινούνται σε θετική κατεύθυνση και γενικότερα θα πρέπει να ενισχύσουμε την έννοια του εθελοντισμού.

5. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, του παρκινγκ και της βελτίωσης των μεταφορών στην Ηγουμενίτσα;
Ολιστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα θα δοθεί με την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού. Μέχρι τότε όμως επιβάλλεται να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, κυρίως στις εισόδους της πόλης και εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος στάθμευσης στο κέντρο της. Σίγουρα η επέκταση του πλέγματος πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων σε ολόκληρο τον αστικό ιστό της πόλης η διαμόρφωση σχετικής κουλτούρας που να υιοθετεί την πεζοπορία και το ποδήλατο θα λειτουργούσαν θετικά. Επιπλέον πιστεύω πως είναι καιρός να εξετάσουμε σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ και τη λειτουργία της αστικής συγκοινωνίας.

6. Πώς σκέφτεστε να προωθήσετε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ηγουμενίτσα;
Ο αγώνας μας για έναν καθαρό και βιώσιμο Δήμο είναι συνεχής και συντονισμένος. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος για καλύτερη ποιότητα ζωής, η θωράκιση από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η αειφόρος ανάπτυξη μέσα από νέες τεχνολογίες στη διαχείριση των απορριμμάτων και την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την επόμενη διαχειριστική περίοδο (27.000.000,00€ ), στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΑΚ), στο σχέδιο Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ), στο Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) και στο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), σχέδια τα οποία συντάξαμε με σεβασμό τον περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου. Επιπλέον προχωράμε σε στρατηγικά σχέδια ουσίας, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε και θα κάνουμε πράξη, τη διαμόρφωση και επέκταση του πλέγματος πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων σε ολόκληρο τον αστικό ιστό της πόλης της Ηγουμενίτσας και των παραθαλάσσιων οικισμών (ήδη μελετάται το τμήμα Σύβοτα –Πέρδικα), την επέκταση της ενεργειακής αναβάθμισης σε κτιριακά συγκροτήματα ευθύνης του Δήμου και στον οδοφωτισμό. Και φυσικά μεριμνώντας με μεγάλη προσοχή ώστε, να προστατέψουμε τους πολίτες και τις περιουσίες τους, συνεχίζουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών του Δήμου και τον σχεδιασμό για την υλοποίηση έργων υποδομής και δράσεων πολιτικής προστασίας.

7. Πώς προτίθεστε να υποστηρίξετε την τοπική οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις στην περιοχή;
Η τοπική οικονομία στηρίζεται κυρίως σε δύο πυλώνες, αυτό του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα. Πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις και να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα με ενέργειες οικονομικής φύσεως (μείωση τελών κλπ). Επίσης, θα παρέχουμε διαρκή υποστήριξη των επαγγελμάτων της Τοπικής Αγοράς με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ανακουφιστικά μέτρα αλλά και συνέπεια στις οικονομικές συναλλαγές του Δήμου.

8. Πώς προτίθεστε να υποστηρίξετε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην πόλη;
Ανέκαθεν υπήρξαμε αρωγοί σε κάθε δράση που προάγει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στον Δήμο μας. Παρότι ως Δήμος μέσω και του ΠΑΚΠΠΟ διοργανώνουμε κάθε χρόνο μια σειρά από πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, στηρίξαμε όλους τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους για την διενέργεια σχετικών εκδηλώσεων. Πέραν όμως των δράσεων στη προώθηση του Πολιτισμού και Τουρισμού μεγάλο ρόλο παίζουν και οι υποδομές. Ολοκληρώνονται άμεσα οι εργασίες για τη λειτουργία ενός πολιτιστικού πολυχώρου στο ΕΙΝ (αίθουσα θεάτρου, βιβλιοθήκης κλπ) και του υπαίθριου θεάτρου στο Τσιπουρίκι. Επεκτείνουμε τις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές με την κατασκευή γηπέδων τένις στα Σύβοτα, γήπεδα 7Χ7 στο Λαδοχώρι, ενώ προωθούμε μελέτες για την κατασκευή ενός μίνι Αθλητικού Κέντρου στο Δρέπανο (όπισθεν κάμπινγκ) και ενός ανοικτού κολυμβητηρίου.

9. Ποια είναι η προσέγγισή σας στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης και πώς σκοπεύετε να ελκύσετε περισσότερους επισκέπτες;
Το παραλιακό μας μέτωπο μεταβάλλεται τα τελευταία χρόνια σ’ έναν πολλά υποσχόμενο τουριστικό προορισμό που αξίζει τον σεβασμό και την προσοχή όλων μας. Γνωρίζουμε καλά ότι ο τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας γι’ αυτό και συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε και να αναδεικνύουμε το τουριστικό μας προϊόν. Ο εξωστρεφής προσανατολισμός αποτελεί για εμάς επιλογή ανάπτυξης, γι’ αυτό και ολοκληρώνουμε την ανάδειξη των μονοπατιών του Δήμου, με στόχο την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού και την ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού που στον Δήμο μας έχει γίνει μία καλή αρχή μέσα από αθλητικά δρώμενα υψηλού επιπέδου. Επιδιώκουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη των δυναμικών μορφών εναλλακτικού τουρισμού και την πραγματοποίηση ήπιων παρεμβάσεων για την αξιοποίηση των περιοχών Natura, του Δρεπάνου και του Έλους Καλοδικίου καθώς επίσης και την τουριστική διασύνδεση των ιστορικών μας μνημείων και την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς («Σπήλαιο του Κύκλωπα», «Πρασούδι»). Επίσης θα εργαστούμε συντεταγμένα για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, του συνεδριακού τουρισμού και την ισχυροποίηση του τουριστικού προϊόντος «ήλιος & θάλασσα» και θα ενισχύσουμε τον τουριστικό τομέα μέσω της συνεργασίας με φορείς και τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις.

10. Με δεδομένο πως νέος ιδιοκτήτης λιμανιού είναι ο όμιλος Grimaldi, πώς προτίθεστε να διαχειριστείτε τη σχέση του δήμου μαζί του;
Η απόδοση της Χερσαίας ζώνης, που δεν εξυπηρετεί λιμενικές δραστηριότητες με Τυπικό Νόμο στον Δήμο μας και κατά συνέπεια στην τοπική κοινωνία, λύνει το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης και ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του Δήμου και του Δρεπάνου, κάτι που μέχρι τώρα δημιουργούσε έριδες και εντάσεις μεταξύ ΟΛΗΓ και Δήμου αλλά και εμπόδιζε την κάθε Δημαρχιακή Αρχή να υλοποιήσει το όραμα της συνολικά για την πόλη. Ο νέος ιδιοκτήτης-ενοικιαστής θα πρέπει να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση τον Δήμο. Πρέπει να υπάρξει ένας συχνός και προς όφελος των δύο πλευρών διάλογος για όλα τα μεγάλα ζητήματα, που άπτονται της λειτουργίας και ανάπτυξης του λιμανιού, όπως η κατασκευή της μαρίνας, η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η εγκατάσταση φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας κ.λ.π. Εμείς θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ό,τι προωθεί την ανάπτυξη της περιοχής και θα σταθούμε εμπόδιο σε ό,τι θα λειτουργήσει εις βάρος αυτής. Παράλληλα θα εντείνουμε τις πιέσεις προς την Κυβέρνηση για συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αύξηση των ανταποδοτικών. Σύντομα δε, πρόκειται να επιδιώξουμε μία πρώτη συνάντηση μαζί τους.

11. Ποια πιστεύετε πως θα είναι τα οφέλη του δήμου Ηγουμενίτσας από τη διαχείριση της χερσαίας ζώνης λιμένα;
Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα 6.000 στρεμμάτων το οποίο στην πλειονότητά του αφορά σε κοινόχρηστους χώρους, τους οποίους πλέον ως Δήμος θα διαχειριστούμε με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Με ενέργειες αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως η ορθολογική και δίκαιη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, η μείωση του ενεργειακού κόστους της περιοχής κ.α. θα αυξήσουμε τα έσοδα αλλά και θα μειώσουμε τα κόστη. Η προσθήκη επίσης γηπέδων τένις στα τρία υφιστάμενα, θα δώσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης αθλητικών δρώμενων διεθνούς κύρους στην πόλη μας, με όλα τα επακόλουθα οφέλη, που αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον η κατασκευή της μαρίνας μπροστά από το εν λόγω σημείο, αναμένεται να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην περιοχή, δίνοντας πολλές προοπτικές ανάπτυξης. Σαφέστερη απάντηση βέβαια στο ερώτημα θα δώσουμε μέσω της αρχιτεκτονικής και οικονομικής μελέτης στην οποία πρόκειται να προβούμε αμέσως μετά τις εκλογές.
Γενικότερα, βάζουμε τον πήχη ψηλά, μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες. Δε μας ταιριάζει η γκρίνια. Δε μας ταιριάζει η μιζέρια. Δεν λύνουμε τα προβλήματα με κινήσεις εντυπωσιασμού και κούφιες υποσχέσεις. Συνεχίζουμε με συνέπεια και γνώση και την επόμενη μέρα!
Συνέντευξη του υπ. δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Λώλου Συνέντευξη του υπ. δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Λώλου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.