POS: Υποχρεωτικά από 1η Ιανουαρίου σε 35 νέους ΚΑΔ

POS: Υποχρεωτικά από 1η Ιανουαρίου σε 35 νέους ΚΑΔ


Την επέκταση των POS σε 35 ΚΑΔ [κωδικός αριθμός δραστηριότητας που πρέπει να έχει δηλώσει ο κάθε επαγγελματίας ή εταιρεία] της οικονομίας προβλέπει κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα.

Η απόφαση θα προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS και να δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές με κάρτα μια σειρά επαγγελματίες που σήμερα δεν ειχαν τη σχετική υποχρέωση, μεταξύ των οποίων:
οι οδηγοί ταξί,
οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι,
οι χρηματιστηριακοί σύμβουλοι,
οι κτηματομεσίτες αλλά και επιχειρήσεις όπως
οι λαϊκές αγορές,
τα περίπτερα,
θέατρα, κινηματογράφοι,
γραφεία ευρέσεως εργασίας,
η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλονται πρόστιμα έως 1.500 ευρώ κατά περίπτωση.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς στη σχετική λίστα με τους υπόχρεους περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες ενώ πλέον θα καλύπτεται το 100% της οικονομικής δραστηριότητας. Oι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος ενώ η επέκτασή τους εκτιμάται ότι θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

Κατά συνέπεια, με την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν σε 49 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεκάδες κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις συναλλαγές με κάρτες.


POS: Υποχρεωτικά από 1η Ιανουαρίου σε 35 νέους ΚΑΔ POS: Υποχρεωτικά από 1η Ιανουαρίου σε 35 νέους ΚΑΔ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.